11 januari 2022

Gemeenteraad wil brandbrief sturen aan Minister President Rutte

Gemeenteraad wil brandbrief sturen aan Minister President Rutte

'grote zorg over maatschappelijke effecten huidige Corona Maatregelen’

Gemeenteraad wil brandbrief sturen aan Minister President Rutte

ZWARTEWATERLAND – De gemeenteraad verzoekt unaniem het college van Burgemeester en wethouders om een brandbrief te sturen aan onze overheid in de persoon van onze Minister President Rutte. De redenen voor deze brief zijn divers. Zo zijn er de oplopende problemen die momenteel worden ondervonden door de plaatselijke middenstanders. ‘De huidige lockdown raakt onze middenstand momenteel hard. Het is merkbaar bij onze ondernemers dat er ernstige zorgen zijn over de abrupte sluiting van de winkels  Dit geldt ook voor de horeca, de dienstverlenende en de culturele sector, en ook voor het stopzetten van de (georganiseerde) sportieve activiteiten. Dit valt niet langer uit te leggen,’ aldus GB-fractievoorzitter Roel Withaar.

Vandaar dat de voltallige gemeenteraad van Zwartewaterland het college heeft verzocht om in Den Haag nog maar eens duidelijk te maken dat de schade voor de winkeliers bijna onoverkomelijk wordt. ‘De huidige situatie die zorgt voor dichte winkels duurt te lang. Er zijn bij onze middenstanders geen reserves meer. Dit gaat dan over de financiële en economische effecten. Er is geen licht aan de horizon meer en de compensatieregelingen zijn te mager. De verhoudingen van veilig winkelen tussen de essentiële en niet-essentiële winkels is zoek. Maar ook de emotionele effecten spelen de ondernemers parten. Het feit bijvoorbeeld dat het contact met de klanten wordt gemist,’ zegt SGP-fractievoorzitter Klaas Huisbrink.

Zorgen

Vandaar dat het plan is opgevat om een brandbrief te sturen aan de Minister-President, ondertekend door zowel het college als de gemeenteraad. ‘Om de grote zorgen nog maar eens kenbaar te maken. Met het dringende verzoek om veilig winkelen, zoals tijdens de eerdere lockdown toegepast, weer toe te staan en om veilig gebruik bijvoorbeeld door middel van placering in de horeca weer mogelijk te maken.” vervolgt VVD-fractievoorzitter John Smits. Verder roepen we op om  sportieve activiteiten, georganiseerde sport en bij bijvoorbeeld de sportscholen en zwembaden, zo snel mogelijk weer toe te staan.  Nu is er bijna niets mogelijk op sportief gebied,  terwijl het van groot belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid om voldoende te bewegen’ aldus fractievoorzitter Astrid Dijkstra van de PvdA. “zeker onder de jeugd dreigt er een grote bewegingsarmoede te ontstaan”, dit kunnen we als samenleving niet laten gebeuren”.

Door middel van artikel 40 vragen, met mondelinge beantwoording in de raadsvergadering van aanstaande donderdag, roept de gemeenteraad het college op om deze brief op te stellen en te versturen.