2 december 2022

Eerste Erfmolen in Zwartewaterland

Eerste erfmolen in Zwartewaterland geplaatst bij melkveehouderij Pierik

De eerste erfmolen in de gemeente Zwartewaterland is een feit. De kleine windmolen staat op het erf van melkveehouderij Pierik. Met een tiphoogte van ongeveer 20 meter, de groene mast en de houten wieken past de molen naadloos op het boerenerf aan de Verkavelingsweg in Genne.

Buiten Zwartewaterland was deze aanblik steeds vaker te zien: kleine windmolens bij boerenbedrijven. Speciaal ontworpen voor boeren in het buitengebied om in hun eigen  energiebehoefte te voorzien. Kleine windturbines op boerenerven zijn namelijk, in combinatie met zonnepanelen, een slimme manier om de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Vandaar dat de SGP Zwartewaterland zich ervoor heeft ingespannen om dit ook in Zwartewaterland mogelijk te maken. De SGP wil graag dat het voor agrariërs interessant wordt om op eigen erf energie op te wekken. Het plaatsen van zonnepanelen op daken van stallen moedigt de partij daarom aan. Maar een boer moet ook de mogelijkheid hebben om een erfmolen op zijn erf te kunnen plaatsen. De gemeente is hiermee aan de slag gegaan en heeft hiervoor beleidskaders samengesteld. Die staan op de agenda van de gemeenteraad voor de eerstvolgende raadsvergadering

Wat agrariër Aat Pierik betreft een hele goede ontwikkeling. De familie Pierik is namelijk erg blij met de turbine: “Dit type windmolen wekt ongeveer 24.000 kWh per jaar op”. “Wanneer de rest kan worden aangevuld met zonnepanelen op ons staldak dan zijn wij energieneutraal” geeft hij aan. Hij vervolgt: “De combinatie wind en zon is ideaal voor ons melkveebedrijf. In de zomer heb je meer aan panelen en in de winter meer aan een windmolen. Dit zorgt voor een stabiele energieleverantie omdat zon en wind elkaar nu prima aanvullen. En in combinatie met zonnestroom maakt een boer zich zo onafhankelijk van de alsmaar stijgende energieprijzen”.

Omdat de SGP al geruime tijd bezig was om dit onderwerp op de bestuurlijke agenda te krijgen, kwamen er steeds meer geïnteresseerde boeren bij de partij op de radar. Op uitnodiging van de SGP is er woensdagmiddag samen met een aantal boeren uit de omgeving een kijkje genomen bij deze eerste erfmolen in Zwartewaterland. Gezien alle positieve reacties zal het waarschijnlijk niet bij deze ene erfmolen in Zwartewaterland blijven.